Zirai İlaç Nedir? Bitki Koruma İlaçları Nasıl ve Ne Kadar Kullanılır?
En sade haliyle bitki koruma ilaçları, tarımsal ürünlerin zararlı böcek ve bakterilerden korunması için kullanılan kimyasallar olarak tanımlanabilir. Bu tarz koruyucular kullanılmadığında ne yazık ki ürünlerin önemli bir bölümü kullanılamaz hale gelir. Bu da çiftçi için önemli bir ekonomik zarar demektir. Hobi amaçlı da olsa bu işi yapan kişilerin de 1 yıllık emeğinin karşılığını alamaması, elbette üzücü bir durumu ifade eder.
Tarım ilaçları kullanmadan önce, kullanırken ve kullandıktan sonra bir takım hususlara dikkat etmek gereklidir. Bu hususta Tarım ve Orman Bakanlığı oldukça faydalı bir kılavuz yayınlamıştır. Yalnızca buradan elde edilen bilgiler bile olumsuz etkilere maruz kalmadan bu ilaçların kullanımı konusunda yeterli bir bilgi sunmaktadır.
Her tarım ürünü zirai ilaçlara ihtiyaç duyar. Bunun sebebinin önemli bir bölümünü ise ekonomi ve emek oluşturur. Doğru miktarlarda kullanıldığında bu ilaçlar tarım ürünlerine zarar vermeden, zararlı böceklere karşı korurlar. Gereken dozdan fazla kullanıldığında ise bitkilere zarar vererek kullanılmaz hale getirebilirler. Bu nedenle de bitki koruma ilaçları mutlaka gereken dozlarda kullanılmalıdır.
Zirai İlaç Pestisit ile Aynı Şey Mi?
Tanımlamayı yaparken bitki koruma ilaçlarından söz edilmişti. Pestisit kavramı da farklı bir nosyon değildir. Özü itibariyle zirai ilaç pestisit ile aynı şeyi ifade eden farklı tabirler olarak ifade edilebilir. Buna bağlı olarak da zirai ilaç nedir denildiğinde aslında pestisitin de tanımı yapılmış olur. Yukarıda da bahsedildiği üzere bu tür ilaçlar, tarımsal verimin artırılması amacıyla kullanılır.
Tarımsal ilaçlar bitkilerin zararlı organizmalardan korunması görevini üstlenirler. Bunlar kullanılmadığında üretici açısından ciddi bir ekonomik kayıp söz konusu haline gelir. Özellikle yonca [a1] gibi bazı ürünlerin tamamını bile zararlı böcekler tüketebilir ve elde mahsul kalmayabilir. Bundan dolayı da doğru ilaç kullanımının önemli faydaları olduğu bilinmelidir.
Konsantre İlaç Nedir?
Zirai ilaçlar genellikle toz halinde bulunur ve satılırlar. Bazı bitki koruma ilaçları ise sıvılaştırılmış halde bulunur ve bunlara da konsantre ilaçlar denilir. Her iki türdeki ilaçlar da sulandırılarak kullanılır. Bazı toz ilaçları ise doğrudan tuz gibi serpilerek kullanıma uygun yapıdadır. Sulandırma miktarları için doğru oranlar ise ambalajlarda yer almaktadır. Bunlara dikkat edildiğinde ister ilaç kullanımının bitkiler açısından anlamlı bir sorun teşkil etmediği söylenebilir.
Zirai İlaç Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Bu hususta en doğru ve faydalı bilgi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından paylaşılmıştı. Bu dokümana ulaşamayan veya incelemeyenler için burada tekrar etmek yararlı olacaktır. Zirai ilaç nedir, nasıl kullanılır denildiğinde aşağıdaki başlıklar ön plana çıkar:
· İlaç maliyetinin, ürün kârından düşük olması (yalnızca ekonomik sebeplerle)
· Sabah veya akşam saatlerinde ilaçlama yapılması (öğlen saati uygun değildir)
· Yağmurdan hemen önce ve yağışlı havalarda ilaç yapılmaması (ilacın toprağın derinlerine işlemesine neden olur)
· Rüzgarlı havalarda ilaçlama yapılamaması (ilacın havaya karışmasına neden olur)
· Yapılan son ilaçlamanın ardından en az 7 gün geçmeden hasat yapılmaması
· Tüketilen ilaçlara ait paket, kutu veya ambalajların kimyasal atık olarak atılması
· İlaç ambalajlarındaki etiketlerin okunarak kullanma talimatlarına uyulması
· Ambalajlarda belirtilen doğru oranlarda sulandırma ve kullanım yapılması
· İlaçları hazırlarken koruyucu ekipmanlar kullanılması (elbise, eldiven, gözlük, eldiven vb.)
· İlaçlama ekipmanlarının kontrol ve bakımının düzenli yapılması (akıntı, sızıntı gibi aksiliklere mahal verilmemesi)
· İlaçlama işlemi esnasında yiyecek ve içecekten kaçınılması
· İşlem sonunda eller, bileklerle birlikte bol sabun ve suyla yıkanmalı. Atıklar çöpe atmak yerine kimyasal atık olarak ayrılmalı
Bu hususlara dikkat edildiğinde bitki koruma ilaçları neticesinde gelebilecek olan hastalık ve zararların önüne geçilebilmesi sağlanabilir. Aksi takdirde, yani bu uygulamaları kitabına uygun yapılmadığında ise istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir. Söz konusu sağlık konusu ise hem ilaç uygulayan kişi hem de bitkiler için geçerlidir.
İlaçların yanlış veya fazla kullanımı sebebiyle bazı bitki hastalıkları ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar neticesinde aşağıdaki olumsuzluklar yaşanabilir:
· Eldeki mahsulün zarar görmesi, kısmen veya tamamen kullanılamayacak hale gelmesi
· Tüketici için sağlığa zararlı birer ürüne dönüşmesi
· Sonraki yıllar için elde edilecek tohumların zarar görmesi
Bitki Koruma İlacını Ne Kadar Kullanmalıyım?
Hangi bitki koruma ilaçları ne miktarda kullanılmalıdır denildiğinde spesifik cevaplar ortaya çıkacaktır. İlacın;
· Markası
· Türü
· Uygulanacağı ürün
gibi değişkenlere bağlı olarak zararlı böcekleri kontrol altına almak için kullanılacak ilaç miktarı farklılık gösterebilir. Bu konuda en doğru ve kesin bilgi ise ilaç ambalajlarında detaylı şekilde yer alır. Bu talimatlara dikkat ederek bitki hastalıkları zararlı olabilecek durumlara karşı doğru adımlar atılabilir.
Tüm bilgiler ışığında bakıldığında zirai ilaç nedir, nasıl kullanılmalıdır gibi soruların ortak cevabı bilinç etrafında toplanır. Zirai kültürün yeni gelişmeye başladığı ülkemizde bu anlamda olumlu gelişmelerin olması sevindiricidir. Doğru kullanımların yaygınlaşmasıyla birlikte su kaynaklarında, havada veya ürünler üzerinde kimyasal etkisi giderek azalacaktır. Bunun neticesinde ise daha ekonomik sebze-meyve tüketebilmek de en sağlıklı haliyle mümkün olabilecektir.