Potasyum Sülfat Gübresi Nedir, Ne İşe Yarar?
Potasyum bütün ve bitki ve hayvanlar için oldukça önemli bir besin maddesidir. Eksikliğinde ya da yokluğunda bitki ve hayvanlarda ciddi problemler oluşmasına neden olan potasyum bitkiler tarafından yoğun olarak kullanılır.
Bitkilerde fotosentez ürünlerinin taşınmasını sağlayan potasyum, kök gelişimin artmasına yol açar. Hastalık ve zararlılar karşısında bitkideki direnci kuvvetlendiren potasyum kuraklığa karşı da toleransı artırmaktadır.
Potasyum eksikliği bitkide turgor basıncını doğrudan etkiler. Bitkinin doku gelişiminde, su dengesi üzerinde, şeker ve karbonhidrat transferinde etkili olan potasyum önemli bir besin elementidir. Ürünün iri ve dolgun olmasına yardımcı olan bu besin elementi sayesinde depolama ve raf ömrü de uzar.
Potasyum sülfat gübresinin içeriğinde potasyum ve kükürt bulunur. Özellikle tuz birikimi olan topraklarda klor bazlı olmaması nedeni ile rahatlıkla kullanılabilmektedir. Potasyum sülfat kullanımı sayesinde sebzelerin yanı sıra meyve ağaçlarında tomurcuk ve çiçek oluşumu olumlu yönde etkilenir.
Meyve ve meyve bağlama kalitesi bu besin maddesi sayesinde artar. Doğru oranda kullanıldığında pazar değeri yüksek ve kaliteli ürün elde edilmesine olanak tanır. Potasyum sülfat kullanıldığında daldan düşen meyve sayısında da azalma görülür.
Potasyum Sülfat Gübresi Fiyatları
Potasyum sülfat gübresi sayesinde topraktan alınacak verimde artış olur. Potasyum sülfatın bitkiler açısından pek çok yararı bulunurken bu besin maddesinin temel kullanım biçimi gübre olaraktır. Bu gübre çeşidinin potasyum ve kükürt bakımından içeriğinin zengin oluşu tercih edilen bir ürün olmasına yol açar.
Potasyum sülfat gübresi fiyatları ürün kalitesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Potasyum sülfat gübresi aracılığı ile bitkinin yüksek PH değerleri de dengelenebilir. Granül yapılı olanların yanı sıra toz yapıda olan potasyum sülfat gübresi de satışı yapılan ürünler arasındadır.
Potasyum sülfat gübresi kullanılacağı zaman bitki ve meyvelerin türüne bağlı olarak uygulama zamanında ve miktarında farklılık olabilir. İstenilen verimin alınabilmesi kullanılan gübrenin kalitesine bağlıdır. Bu nedenle ürün seçilirken güvenilir adreslerden alışveriş yapılması önem taşır.
Edafik zengin ürün çeşitleri ve yüksek kalite içeren mamulleri ile sektörde yer alan bir firmadır. Kaliteli ve güvenilir bir hizmet tercih edileceği zaman firma ile iletişime geçilerek fiyatlar hakkında bilgi alınabilir.
Potasyum Sülfat Gübresi Faydaları
Potasyum sülfat gübresi faydaları bakımından değerlendirildiğinde sebze ve meyvelerin çeşitli olumsuzluklara karşı korunmasını sağladığı görülmektedir. Topraktan alınacak verimi direkt etkileyen bu gübre çeşidi kullanılacağı zaman doğru miktarda ve zamanda uygulanması gerekir.
-
Bitki ve meyveleri olumsuz hava şartlarına karşı korur,
-
Bitki ve meyvelerin hastalıklara karşı dayanıklı olmasını sağlar,
-
Bitki ve meyvelerin suyu ekonomik kullanmasına yardımcıdır,
-
Bitki ve meyvelerin şeker oranlarının dengelenmesini sağlar,
-
Tomurcuk ve çiçek oluşumunun olumlu yönde etkilenmesine yol açar
-
Meyve ve meyve bağlama kapasitesinin artmasını sağlar,
-
Daldan düşen meyve sayısının azalması potasyum sülfat gübresi sayesindedir,
-
Pazar değeri yüksek ürün elde edilmesine yol açar,
-
Meyvelerin tat ve kokularında artışa neden olur,
-
Bitkisel yağlardaki yağ oranı ve kaliteyi artırır,
-
Bitkideki yüksek PH değerleri dengelenir.
Potasyum Sülfat Gübresi Ne Zaman ve Hangi Bitkilerde Kullanılır?
Potasyum sülfat gübresi uygulanacağı zaman meyve ve sebzelere göre kullanılacak zaman ve miktar açısından değişiklik olur. Her meyve ve sebzenin ihtiyacı farklıdır. Bu sebeple de gübrenin kullanılacağı ürünler hakkında bilgi sahibi olunması gerekir.
Sulu tarımda ve yağışlı bölgelerde daha kolay uygulanabilen potasyum sülfat gübresi organik maddeler yönünden fakir ve kumlu topraklardaki verimde gözle görülür bir artışa yol açmaktadır.
-
Patlıcan, biber, kavun, domates, nohut, mercimek, karpuz, fasulye:
Hasada 15-20 gün kala kullanılabilir. Kullanılacak miktar ise 20-25 kg aralığında olabilir. Potasyum sülfat gübresi kullanılacağı zaman meyvelerin ceviz iriliğine ulaşmış olmasına dikkat edilmelidir.
-
Muz ve çilek:
Meyve tutumu olduktan sonra kullanılabilen potasyum sülfatın çilek için 20-25 kg olması yeterlidir. Muz içinse bu miktar 0,5 kg’dır.
-
Pancar, patates, havuç:
Yumrular oluşmaya başlamasından hasat zamanına kadar kullanılabilen gübrenin 20-25 kg civarında olması yeterlidir.
-
Kiraz, vişne, kayısı, erik, şeftali, ayva, kivi, armut, elma, zeytin, narenciye:
Meyveler fındık iriliğine ulaştığında hasat zamanına 15-20 gün kalana kadar gübre kullanılabilir. Miktar olarak da 0,5 kg- 1 kg yeterli olur.
-
Mısır ve ayçiçeği:
Bitki boyu 40-50 cm olduktan sonra gübre kullanılabilir. Yaklaşık olarak 20-25 kg yeterlidir.
-
Buğday, çeltik ve arpa:
Sapa kalkma dönemi ile süt olum dönemi arasında gübre kullanılabilir. Kullanım miktarı ise 20-25 kg aralığında olabilir.
-
Antep fıstığı, ceviz, fındık:
İç doldurma dönemi gübre kullanımı için uygundur. 0,5 kg yeterli bir miktardır.
-
Lahana, kıvırcık, marul:
Gelişme dönemi süresince potasyum sülfat gübresi kullanılabilir. 20-25 kg aralığı yeterli bir orandır.
-
Soğan, sarımsak:
Baş irileşme dönemi uygun zaman aralığıdır. 20-25 kg potasyum sülfat gübresi bu sebzeler için de yeterli bir miktardır.
-
Pamuk:
Tarak oluşumu başladıktan sonra hasada kadar pamukta potasyum sülfat gübresi kullanımı uygun olmaktadır. 20-25 kg aralığı pamuk için yeterli olabilmektedir.