Potasyum Nitrat Nedir? Gübresi ve Faydaları

01-04-2023 22:56
Potasyum Nitrat Nedir? Gübresi ve Faydaları

Potasyum nitrat, Güherçile olarak da bilinen bir potasyum bileşiğidir. Formülü KNO3 olan potasyum nitrat, doğada kayaçlarda ve mağaralarda oluşan beyaz renkli kabuksu yapıda doğal halde bulunur. Bileşiğin oldukça geniş yelpazeli kullanım alanı bulunmakla birlikte, gübrelerde, roket itici yakıtı ve havai fişek üretiminde yaygın kullanılır. Gıda katkısı olarak kullanım alanı bulduğu takdirde Avrupa Birliği normlarında E252 kodu ile isimlendirilir.

Potasyum Nitrat Gübresi

Potasyum nitrat, bitkiler için oldukça önemli besin maddelerini içeren, verim ve kalite artırmak amacıyla başvurulan gübre türüdür. Potasyum nitratın içeriğinde yer alan %13’lük azot (N) ve %46’lık potasyum, bitkilerin sağlığı, verimi ve gelişimi için oldukça yararlıdır. Potasyum nitratı bitkiler açısından ideal bir gübre türü yapan en önemli özelliği ise içerdiği azotun nitrat biçimde olması ve bu sayede bitkiler tarafından hemen alınabilmesidir.

Nitrat (-) yüklü bir bileşiktir. Bu nedenle, bitkiler için değerli ve yararlı olan diğer besin maddelerinin de (K+, Ca++, Mg++) alımını teşvik eder. Özetle, potasyum nitratı gübrelerin harmanlanmasında ve sıvı gübre hazırlanmasına en iyi karışım gübreleri arasında yer alır. edafik.com adresi üzerinden başta potasyum nitrat olmak üzere gübreleme çözümlerimizin tamamına, tohum hizmetlerimize, ilaçlama ekipmanları ve zirai ilaçlarımıza ulaşabilir, ürün özellikleri ve fiyatlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Potasyum Nitrat Gübresi Nerelerde Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Potasyum nitrat gübresi, sodyum ve klor elementlerini içermez. Bu sebeple, bitkilerin tamamında güvenle kullanılabilir bir gübre türüdür. Ayrıca, sebzelerde her türlü sulama sistemi ile kullanılabilir. Potasyum nitrat gübresi kullanımına bağlı olarak elde edilebilecek pek çok kazanım bulunur. Bu kazanımlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Ürün sayısını ve kalitesini artırır.

  • Narenciyede elde edilen meyve miktarını artırdığı gibi kaliteye de katkı sağlar.

  • Meyve dökümünü engeller.

  • Patateslerin daha iri ve kaliteli ürün vermesine katkı sağlar.

  • Kuru madde oranını yükseltir.

  • Sert çekirdekli meyvelerde çiçeklenmeyi, meyve miktarını ve kalitesini artırır.

  • Kavun ve karpuzların en ideal aromaya, renk ve şeker oranına sahip olmasına yardımcı olur.

  • Erken olgunlaşmayı sağlar.

  • Hastalıklara karşı direnç geliştirilmesine yardımcı olur.

  • Kabukların parlak bir görünüm kazanmasına katkıda bulunur.

  • Pamukta koza sayısını, ağırlığını ve lif kalitesini artırır.

  • Çiçeklerin tamamında güvenle kullanılabilen potasyum nitrat gübreler sayesinde renk ve düzgünlük bakımından optimum çiçekler elde edilir.

  • Bağda ürün ve kalite artışı sağlar.

  • Şeker miktarını yükseltir.

  • Tütün yapraklarının kalitesine doğrudan etki eder.

Potasyum Nitrat Gübresi Kullanım Şekilleri

Potasyum nitrat gübresi; toprak üzerinden, yaprak aracılığıyla ve sulama (damla ve yağmurlama) yoluyla olmak üzere üç farklı şekilde uygulanabilir. Pril, kristal ve düşük pH değerli olmak üzere üç farklı türe ayrılan potasyum nitrat çeşitlerinden pril, özellikle toprak uygulamaları için elverişlidir. Ayrıca, makine ve el yordamıyla serpmede pratik kullanım sunar. Kristal tipi potasyum nitrat gübresi ise daha ziyade damla sulama sistemleri ve yapraktan uygulamalar için elverişlidir.

pH değeri düşük olan kristal tipi potasyum nitrat gübresi suda tamamen ve süratle erir. Bu sebeple, sulama sistemlerinin tamamında kullanılabilir. Sistemlerde herhangi bir tıkanmaya neden olmayacağı için pratik bir kullanım sunar. 1 litre sulama suyu içerisinde 200 gr potasyum nitrat eritilebilir. Hızlı netice almak için yapraktan uygulanacağı zamansa ilaçla birlikte verilebilir. Son olarak, yağmurlama yöntemiyle sulamada da güvenle kullanılabilir.

Potasyum Nitrat Nasıl Üretilir?

Potasyum nitrat; çözelti durumundaki potasyum klorür ve sodyum nitrat karışımının çifte ayrışmasıyla birlikte üretilir. Sıcaklık karşısında çözünürlüğü çok az miktarda değişen sodyum klorür, kaynar durumdaki çözelti karışımından çökelerek ayrılır. Ardından, çözünürlüğü daha fazla olan ve çözelti formunda kalan potasyum nitrat soğumayla birlikte kristalleşir. Potasyum nitratın nasıl elde edildiğine ilişkin ifade ettiğimiz süreci formüllerle destekleyerek açıklayalım:

NaNO3 + KCL – KNO3(çözelti) + NaCl(katı)

Potasyum nitrat elde etmek için, yukarıda ifade edilen reaksiyona benzer bir diğer opsiyon ise amonyum nitrat ve potasyum klorürün birleşimine dayanan reaksiyondur. Bu şekilde üretilen potasyum nitratı içeriğinde sodyum yer almaz:

NH4NO3 + KCL – NH4 + KNO3

Potasyum nitrat nasıl üretilir? sorusuna yanıt olarak bir başka reaksiyondan söz edelim. Buna göre, amonyum nitrat ve potasyum hidroksitin birleştirilmesi yoluyla da potasyum nitrat elde edilebilir:

NH4NO3 + KOH – NH3 + KNO3 + H2O

Potasyum nitrat üretiminde başvurulabilecek bir diğer yöntem, nitrik asit ile potasyum hidroksitin nötrleştirilmesidir. Oldukça ekzotermik olan bu reaksiyonun formül formu şu şekildedir:

KOH(Çözelti) + HNO3 – KNO3(Çözelti) H2O

Potasyum Nitrat Özellikleri

Potasyum nitratın başlıca özellikleri şunlardır:

Molekül Formülü

KNO3

Molekül Kütlesi

101,1032 g/mol

Görünüm

Beyaz kristal katı

Koku

Kokusuz

Yoğunluk

2,109 g/cm3 (16 °C)

Erime Noktası

334 °C

Kaynama Noktası

400 °C’de bozunur

Çözünürlük (su içinde)

133 g/L (0 °C)

316 g/L (20 °C)

2460 g/L (100 °C)

Çözünürlük

Gliserin ve amonyakta çözünür. Etonolde ise çok az miktarda çözünür

Baziklik

15,3

Parlama Noktası

Yanıcı değildir

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.