Karnabahar Hangi Mevsimde Yetişir?
Lahana grubu sebzelerinden biri olan karnabahar Türkiye’de sonbahar ve kış dönemlerinde yetiştiriciliği yapılan bitkilerdendir. Soğuk iklimlerde bu sebze zarar görür. O nedenle de ılıman iklim kuşakları yetişmesi için uygun ortamı sağlar. Karnabaharın baş, taç, çiçek ve çiçek salkımı olan bölümleri sebze olarak tüketilir.
Sebzenin dikim sıklığı veya ekim-dikim zamanı sebzenin çeşidine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Erken ya da geç yapılan ekim-dikim işlemleri ve bitkiler arasındaki mesafe sebzenin büyüklüğü üzerinde etkili olur. Bu sebze beyaz, kirli beyaz ya da sarı tonlarda üretilebilir. Sebzenin hasat edilmemesi ve güneşe maruz kalması renginde sararmaya yol açar.
Sebzede sarıya dönme gerçekleştiğinde pazar değerinde de düşüş olması kaçınılmazdır. İklimsel özellikler ve yetiştirilme koşulları bu sebzenin kalitesini doğrudan etkiler. Edafik.com karnabahar yetiştiriciliğinde en uygun koşulların sağlandığı ürünleri tüketicilerle buluşturur. Bu sebeple de kaliteli ürün çeşitleri ile sektörde yer alır.
Karnabahar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Karnabahar yetiştiriciliği ılıman iklim koşullarında yapılır. Lahana grubu sebzelerinin hoşlandığı gibi karnabahar da organik gübreyi sever. Türkiye genelinde son yıllarda karnabahar yetiştiriciliğinde ekim alanında daha az yer kaplayan çeşitlerin tercih edilmesine yönelik bir eğilim vardır. Karnabahar yetiştiriciliğinde Akdeniz Bölgesi önemli bir yere sahiptir.
Karnabahar yetiştiriciliğinin milattan önceki yüzyıllarda da yapılıyor olması bu sebzenin binlerce yıldır tüketildiğini göstermektedir. Avrupa’nın geleneksel ürünleri arasında yer alan karnabahar Asya kıtasına yakın geçmişte yayılmıştır. Gövdesi lahanalarla benzerlik gösteren bu sebzenin gövdesinin üst kısmında yoğun bir yaprak oluşumu vardır.
Karnabaharda taç oluşumu döneminde oluşan yaprak sayısı erkencilikle alakalıdır. Erkenci çeşitlerin yaprak sayısı diğer çeşitlere oranla daha azdır. Bu sebzenin yetiştirilme dönemlerinde yüksek ya da düşük sıcaklığa maruz kalması çiçeklenmeyi doğrudan etkiler. Kışlık sebzeler arasında yer alan karnabahar ışık ve neme oranla sıcaklığa ihtiyaç duyar.
Taç oluşumu dönemi bu sebzenin en fazla suya ihtiyaç duyduğu zamandır. Fazla yağış ve rüzgâr bu sebzeyi olumsuz yönde etkiler. Hasat dönemi gelen bitkilerin fidelere kıyasla düşük sıcaklıklara karşı daha duyarlı olduğu görülür. Sıcaklığın düşmesi sebzenin pazar değerinde de düşüşe sebep olacağından yetiştirilme koşullarına dikkat edilmesi gerekir.
Karnabahar sebzesi adaptasyon yeteneği bakımından da uyumlu türlere sahiptir. Bu sebeple de karasal iklimde ya da tropikal iklimlerde yetişebilen karnabahar çeşitleri de mevcuttur. Bu sebze sıcaklığın yanı sıra su ve gübreye de yeterli miktarlarda ihtiyaç duyar. Sıcak dönemde yapılacak olan karnabahar yetiştiriciliğinde su ve nemin önemi artar.
Toprak bakımından seçiciliği olmayan bu bitki derin kumlu ve tınlı topraklarda rahatlıkla yetişir. Ağır bünyeli topraklar söz konusu ise bu durumda özellikle kış aylarında yağışlara bağlı oluşan suyun drenajı önemli olur. Karnabahar kuraklığa karşı hassas bir sebzedir. Bu sebeple de hafif bünyeli topraklarda yetiştiriciliği yapılmaz. Bu tür ortamlarda sıcaklık yükseldiğinde taçların dağınık bir yapıya dönüşmesi kaçınılmaz olur.
Karnabahar Neden Değerlidir?
Karnabahar insan beslenmesinde ve sağlığının korunmasında önemli etkiye sahip bir sebzedir. Mineraller, vitamin ve karbonhidrat değeri açısından karnabahar önemli sebzelerden biridir. Günümüzde gelişen bilgi ve teknolojiler sayesinde toprağın işlenmesi farklı şekillerde yapılabilmektedir. Geleneksel yöntemler, modern teknikler ve bilimsel prosedürler bunlardan bazılarıdır.
Geleneksel toprak işleme yöntemlerinden uzaklaşılırken modern teknolojiler ve bilimsel yöntemler kullanılarak farklı uygulamalardan verimli sonuçlar alınmaktadır. Karnabahar düşük yağ içeriğine sahip olması bakımından da diyet sebzeleri arasında yer alır. A ve C vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahip olan bu sebze fotokimyasal bileşikler bakımından da değerlidir.
İnsan sağlığına pek çok yararı olması bu sebzenin tüketimini artırmaktadır. Edafik.com kaliteli karnabahar çeşitleri ile tüketicilerin sağlıklı ürün talebine yanıt veren bir firmadır. Bu sebeple de lezzetli ve sağlıklı karnabahar türlerini alıcılarla buluşturur. Hemen edafik.com adresini ziyaret edebilir; vitrinlerde satışa sunulan ürünleri güvenle temin edebilirsiniz.
Türkiye’de Karnabahar Üretimi
Türkiye’de karnabahar üretimi sonbahar ve kış aylarında yapılır. Sağlıklı bir sebze olması bu bitkinin yetiştiriciliğinin önemsenmesine sebep olur. Türkiye’de kış mevsiminin sert geçtiği bölgelerde karnabahar yetiştiriciliği yapılmaz. Bu tür iklimsel koşullarda karnabaharın sebze olarak kullanılan kısımları zarar görür.
Karnabahar çeşitli biçimlerde tüketilebilen bir sebzedir. Mutfakların vazgeçilmezi olan karnabahar, sofralarda farklı şekillerde kendine yer bulur. Özellikle gelişmiş ülkelerde karnabahar üretimi ve tüketimi oldukça yaygındır. Türkiye’de üretimi yapılan karnabahar çeşitleri genellikle beyaz renkli olanlardır. Karnabahar aşağıdaki şekillerde tüketimi yapılabilen bir sebzedir:
-
Salata olarak,
-
Kızartılarak,
-
Yemek çeşitleri yapılarak,
-
Dondurulmuş sebze şeklinde,
-
Turşusu yapılarak.
Karnabahar Ekimi ve Toprağın İşlenmesi
Bitkisel üretim yapılırken toprağın işlenmesi çok önemlidir. Üründen alınacak verim ve mamul kalitesi bu sayede kontrol edilebilir. Toprak işleme süreci toprağın dikime hazırlanma aşamalarını kapsar. Yabancı otların kontrol edilmesi, toprağın havalandırılması, toprağın fiziki ve kimyasal yapısının ayarlanması, hastalık ve zararlılara karşı önlem alınması bu çalışmalardan bazılarıdır.
Toprak işlemenin yüksek maliyet gerektiren tarımsal işlemler arasında olması önemli bir özelliktir. Günümüzde üreticiler toprağa daha az zarar veren toprak işleme yöntemlerini tercih etmektedir. Karnabahar yetiştiriciliğinde toprakta gübreleme ihtiyacı karşısında toprak analizi önemli olur. Gübre türü ve miktarı toprak analizi yapıldıktan sonra belirlenir.
Karnabahar Fide Yetiştiriciliği
Karnabahar yetiştiriciliğinde tohumlar ılık ve soğuk yastıklara ekildikten sonra ekim zamanına göre toprağa yerleştirilir. Ekim zamanı da iklimsel özelliklere bağlı olarak değişebilir. Tohum ekiminin yapıldığı aylar Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz olur. Fide dikim zamanı ise genellikle Haziran ayının son haftası olmaktadır.
Tohumlar ekildikten sonra yaklaşık olarak 15 günlük sürelerde çimlenebilmektedir. İyi yetiştirilmiş fideler ürün kalitesini doğrudan etkiler. Bu sebeple de fide yetiştiriciliğinde şartlara uygun olarak hareket edilmesi önemlidir. Aksi takdirde, uyulması gereken kurallara uyulmaması durumunda beklenen sonuç ne yazık ki elde edilemez.
Karnabahar Fide Dikimi
Karnabahar fideleri dikilirken düzgün gövdeli olanlar tercih edilmelidir. 7-8 yapraklı olan gövdeler sağlıklı ise ürün kalitesinde artış olur. Fideler iyi yetiştirilmediği takdirde taçlar küçük ve gevşek olacaktır. Fidelerin dikime uygun hale gelmesi için tohum ekiminden sonra 5-6 hafta aralığında beklenmesi uygun olur.
Karnabahar ekimi gerçekleştikten sonra taçların normal büyüklüğe erişmesi beklenir. Bu süreçte taçlar gevşek bir yapı kazanmadan hasat edilmesi de önemlidir. İklimsel özellikler ve ekilen karnabahar çeşidine bağlı olarak hasat süresinde değişiklik olabilir. Özetle, coğrafi bütün faktörler bu sürece doğrudan etki eder.
Karnabahar Faydaları
Karnabahar faydaları bakımından tercih edilen sebzelerden biridir. Bu sebeple de dünya genelinde çok sık tüketilir. Son yıllarda Türkiye’de de karnabahar tüketiminde artış olduğu görülmektedir. Karnabaharın çok sayıda faydasının olması zengin içeriğinden kaynaklanır. Bu sebzenin bazı yararları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
-
Kan şekerini dengeler,
-
Kansere karşı koruyucudur,
-
Kemikleri korur ve güçlendirir,
-
Kabızlığa karşı faydalıdır,
-
Enfeksiyon riskini azaltır,
-
Kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliklere sahiptir,
-
Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir sebzedir,
-
Yağ oranı düşük olması nedeni ile diyetlerde kullanılan sebzelerden biridir,
-
İçeriğinde yer alan potasyum sayesinde kan basıncını dengeleyicidir,
-
Yüksek lif içeriğine sahip olması kan şekerini dengelemesini sağlar,
-
İçeriğindeki maddeler stresi azaltarak zihinsel olarak iyilik hali yaratır.
Karnabahar insan sağlığı için yararı yüksek olan sebzelerden biridir. Bu nedenle de tüketiminin yüksek olduğu görülür. Sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenlerin tercih edebileceği bu sebze Edafik.com tarafından tüketicilerle buluşturulur. En kaliteli ve sağlıklı ürünlere ihtiyaç duyulduğunda sektörün öncüsü olan Edafik.com’dan farklı pek çok mamul temin edilebilir.