Ekim Ayında Hangi Sebzeler Ekilir?
Sebze ve meyvelerin zamanında tüketilmesi gerekirken sağlıklı bir yaşamın ön koşulu da budur. Mevsiminde ekilmeyen sebze ve meyvelerin yetişme şansı olmaz. Bu sebeple her sebze ve meyve için farklı ekim zamanlarının bilinmesi gerekir. Bu sayede üründen verim alınabilir.
Her mevsim farklı hava şartlarına sahiptir. Sebze ve meyvelerin doğru zamanda tüketilmesi için zamanında yetiştirilmesi gerekir. Ekim ayında sarımsak, tere, soğan, roka, dereotu gibi sebzeler ekildikten sonra yetişmesi için belirli bir süreye ihtiyaç duyulur.
Ekim Ayı Sebzeleri Nelerdir?
Ekim ayı sebzeleri yetiştirileceği zaman bu ayda hangi sebzelerin ekilebileceğinin bilinmesi gerekir. Günümüzde pek çok sebze ve meyve mevsimi dışında da yetiştirilebilmektedir. Seralarda yetiştirilen sebze ve meyveler mevsimi dışında da bazı ürünlerin bulunmasını sağlar.
Sebze ve meyveler mevsiminde yetiştirildiği takdirde besin değerleri açısından da güçlü olurlar. Bunun yanı sıra antioksidan değerler bakımından da doğru ekimi yapılan sebze ve meyveler sağlıklı olur. Bu ürünlerin çok fazla kimyasal maddeye maruz kalmaması da gerekir.
İnsan sağlığı için zararlı olan kimyasalların kullanılması sebze ve meyvelerin zararlı hale gelmesine olanak tanır. Ekim ayında sebzecilik açısından hasadı biten tarlalarda bitki artıklarının temizlenmesi gerekir. Bu ayda toprağın gübrelenerek sürülmesi yapılır. Ekim ayında bakla, enginar, ıspanak gibi sebzelerin ekimi yapılabilir.
Ekim Ayında Sebze Ekimi Nasıl Yapılır?
Sebze ekimi yapılırken bazı temel kriterlerin dikkate alınması gerekir. Fide şeklinde ekim yapılacaksa bazı noktalara dikkat edilir. Fide seçimi yapılırken fide ve tohumların güvenilir kaynaklardan alınmış olması önemlidir. Fidelerin koyu yeşil yapraklı olmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra sapların kalın ve kısa olması gerekir. Bol köklü fideler her zaman daha verimlidir.
Kök boğumlarının hafif mor olması fideden yüksek verim alınmasını sağlar. Yaşlı fideler ya da ince saplı ve solgun olanlar verimde kayıp yaşanmasına neden olur. Fidenin uzun boylu olmaması, köklerinin kuvvetli olması icap eder. Fide dikimi yapılacağı zaman da sabah erken saatlerde ya da akşamüzeri dikim işlemi tercih edilmelidir.
Günün sıcak saatleri fide dikimi için uygun değildir. Fidenin dikildiği yerde sebzenin yetişmesine imkân tanıyacak oranda boşluklar bırakılması gerekir. Her bitki farklı yetişme mesafesine ihtiyaç duyar. Bu sebeple ekim işlemleri sırasında tecrübeli kişilerin çalışması uygun olur. Fide dikimi yapıldıktan sonra yetişecek dal ve yaprakların büyümesi için yeterli alan ayrılmalıdır.
Çiçek ve meyveler yetişmeye başladığında birbirine gölge yapmamalıdır. Dikimlerin kuzey güney yönünde yapılması fidenin güneşten daha fazla yararlanmasına olanak tanır. Fide ekimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler olur. Öncelikle köklerin zarar görmeden toprakla buluşması sağlanmalıdır. Fide kabından çıkarıldıktan sonra gövde zarar görmemelidir.
Fide çok derine yerleştirilmeden yeterli oranda bir derinlikte toprağa ekilmelidir. Ekim işleminin ardından da can suyunun hemen verilmesi gerekir. Dikim işlemi tamamlandıktan sonra da sulanması ve gübrelenmesi ihmal edilmemelidir.
Bitkilerin hastalanmaması için de önlem alınması icap eder. Aksi durumda bitkilerin kuruyup çürümesi kaçınılmaz olur. Fidenin yaprakları toprağa değdiği takdirde kesilmesi uygun olur. Kesme işlemi için bitkinin yetişkin hale gelmesi beklenir. Bu sayede topraktan gelebilecek mantar hastalıkları da önlenebilir.
Bitkinin uzamaya başlaması ile sırıkların dikilmesi gerekir. Böylece bitkinin eğilmesi engellenir. Sebze ekimi yapılırken aynı toprakta birkaç yıl üst üste ekim yapılması verimi olumsuz yönde etkiler. Bu sebeple de toprağın dinlendirilmesi gerekir.
Edafik.com her tür sebze ekimi konusunda uzman bir bakış açısı ile hareket etmektedir. Sağlıklı sebze yetiştiriciliğinde öne çıkan firmamız insan sağlığına verdiği değerle sektörde hizmet üretmektedir.
Sebze Ekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sebze ekerken dikkat edilmesi gerekenler arasında ortamın sağlıklı olması ilk sırada yer alır. Bunun yanı sıra fide ekimi yapılırken güvenilir kaynaklardan temin edilen fideler kullanılmalıdır. Ekim öncesinde toprağın hazırlanması gerekir. Toprağın havalandırılmış olmasına dikkat edilmelidir.
Ekim işlemi tamamlandıktan sonra ise vaktinde yapılan sulama ile sebzelerin yetişmesi için uygun ortamın hazırlanması gerekir. Gübre kullanımı yapılırken kaliteli ürünler tercih edilmeli ve gereğinden fazla gübre kullanımından da kaçınılmalıdır.
Toprağın su tutma kapasitesi sebze yetiştiriciliği sırasında önemli hale gelir. Yüksek neme sahip ve drenajı iyi olan toprakta yetişecek sebzeden istenilen verim alınabilir. Yumuşak topraklar sebze yetiştiriciliği açısından tercih edilen bir türdür. Sebze yetiştiriciliğinde humus açısından zengin topraklar tercih edilmelidir.
Kum ve kil karışımlı topraklar daima iyi bir verim elde edilmesini sağlar. Bu sebeplerle sebze yetiştiriciliği yapılırken toprağın cinsine dikkat edilir. Güneşin yeterli oranda olması, aşırı rüzgâr gibi olumsuzlukların da kontrol edilebilir durumda bulunması verimli bir üretim için gereklidir. Bazı bitkiler için gölgede yetişmek uygun olurken bazıları için de güneş ışığına ihtiyaç duyulur.
Yetiştirilecek sebzenin türüne göre ışık miktarının ayarlanması gerekir. Sulama işlemi yapılırken belli aralıklarla hareket edilmesi ve yeterli miktarda su kullanılması icap eder. Sulama işlemi gece geç vakitlerde ya da sabah erken saatlerde yapılmalıdır.
Toprağın sulama işlemi sırasında soğumuş olması gerekir. Isınan toprakta yapılacak sulama bitkiye zarar verir. Sebze bahçeleri sonbahar aylarında bellenir. Belleme işlemi sırasında yabani otlar topraktan ayrılır ve toprak havalandırılır. Dikim işlemi yapılmadan önce de toprağın tırmıkla düzeltilmesi gerekir. Edafik.com sağlıklı sebze yetiştiriciliği konusunda yıllara varan deneyimleri ile hizmet vermektedir.