Domatesin Yetişme Koşulları Nedir?
Dünya genelinde yetiştiriciliği yapılan ve en çok tüketilen sebzelerden biri domatestir. İnsan sağlığı için önemli bir sebze olması ve beslenme amacıyla tercih edilmesi domatesin önemli bir özelliğidir. Zengin içeriğinden kaynaklanan özellikleri domatesin bağışıklık sistemini güçlendirmesini sağalar. Domates yetiştiriciliği yapılırken organik yollardan ya da konvansiyonel olarak bu işlemler gerçekleştirilebilir.
Organik olarak yetiştirilen domatesin insan sağlığı için yararı daha fazladır. Organik domates yetiştiriciliği yapılacağı zaman stres şartlarına karşı direncin artırılması gerekir. Direncin artırılması ise bitkilerde hastalıklara ve zararlı etmenlere karşı dayanıklılık sağlar. Edafik.com organik domates yetiştiriciliğinde kaliteli ürünleri ile öne çıkar.
Domates Yetiştiriciliği
Domates yetiştiriciliği üreticilerin en çok tercih ettiği çalışmalar arasındadır. Bunun sebepleri arasında ise domatesin iklim değişikliklerine uyumlu bir sebze olması ilk sırada yer alır. Geniş bir talebe sahip olan domates diğer sebzelere kıyasla daha kolay yetiştirilebilir. Domates sebzesi insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Bitkisel üretim yapılırken ürün miktarı ve kalitesi gübreleme sayesinde desteklenir
Edafik.com domates yetiştiriciliği konusunda yıllara varan deneyimi ile yüksek ürün kalitesini alıcıları ile buluşturur. Yalnızca domates yetiştiriciliğinde gereksinim duyulan ürünler değil, geniş ürün yelpazesi sayesinde farklı alanlarda ihtiyaç duyulan ürünleri de yüksek kalite standardı ve cazip fiyat avantajı ile satışa sunmaktadır.
Domates Yetiştirilirken Dikkat Edilecekler
Domates yetiştirme ılıman iklim özelliği gösteren bölgelerde daha kolay olur. Bununla birlikte domates sebzesi iklim değişikliklerine uyum sağlayabilme özelliğine sahiptir. Genellikle domatesin verimli bir şekilde yetişebilmesi için 18/27 derece sıcaklığa ihtiyaç duyulur. Bazı sebzeler her yemekte ya da öğünde kullanılır. Domates bu tür bir sebzedir.
Tarlalarda yetişebileceği gibi evlerde saksıda bile yetişebilen domates lezzeti ile de çoğu kişi tarafından beğenilir. Domates yetiştiriciliğinde edafik.com modern yöntemleri kullanmakta ve sağlıklı üretim konusuna özel bir hassasiyet göstermektedir. Domates yetiştirmek için ilkbahar aylarında toprağın gübreleme işlemleri yapılır.
Domates fidesi ekileceği zaman toprakta yerleştirilecek alanda yeterli miktarda derinlik olmalıdır. Domates fidesi toprağa yerleştirilirken ne çok alta ne de üst katmana yerleştirilmelidir. Domates fidesi ekildikten sonra yeterli miktarda güneş alması ve sulanması gerekir. Domates fidesi suya ihtiyaç duyar. Domates fidesi gelişme dönemindeyken bol miktarda su ihtiyacı olur. Hasat zamanının yaklaşması ile fidelerin sulanma ihtiyacı azalır.
Domates Nerede Yetiştirilir?
Ilıman iklim kuşağında yetişmeye daha uygun olan domates yaklaşık olarak 18/27 derece arasındaki sıcaklığa ihtiyaç duyar. Domates yetiştiriciliğinden verim alınacağı zaman 10 derecenin altında sıcaklık değeri olan yerlere ekim yapılmamalıdır. Domates soğuktan hoşlanmayan bir sebzedir. Türkiye genelinde çeşitli bölgelerde yetiştirilebilen domates, Akdeniz, Marmara, Ege Bölgelerinin kıyı kesimlerinde daha kolay yetişir.
Antalya ili Türkiye’de en fazla domates yetiştirilen şehirdir. Dünya genelinde en çok yetiştirilen ve bunun yanı sıra tüketimi de en fazla olan sebze domatestir. Domates sebzesi çeşitli biçimlerde ve farklı şekillerde tüketilir. Sanayi alanlarında farklı biçimlerde satışa sunulan domatesin tüketim şekillerinden bazıları aşağıdaki gibidir:
-
Konserve,
-
Salça,
-
Dondurulmuş domates,
-
Ketçap,
-
Turşu,
-
Domates püresi.
Edafik.com domates yetiştiriciliği konusunda kaliteli ürünleri tüketicilerle buluşturmaktadır. Domates yetiştiriciliği yapılırken sıcaklıkların eksi derecelere düşmesi bitkinin tamamen zarar görmesi ile sonuçlanır. 14 derecenin altındaki sıcaklıklarda ise sebzede olgunlaşmanın geciktiği görülür. Verimin düşmemesi için uygun sıcaklık ortamının temin edilmesi zorunludur.
Domateste meyve tutumunun sağlanabilmesi için sebzenin ihtiyacı olan uygun şartların oluşturulmuş olması gerekir. Domates yetiştiriciliği için ışık çok önemlidir. Domatesin yetişme süreçlerinde doğrudan ışık alması gerekir. Isının yüksek fakat ışığın düşük olması bitkiyi zayıflatır. Bu nedenle de dengeli bir ortam gerekir.
Isı düştüğünde fakat ışık yoğun olduğunda da bitkinin gelişiminde yavaşlama olması kaçınılmazdır. Işık düşük olduğunda meyve dökümleri de artar. Toprak bakımından seçiciliği olmayan domates, kumlu ya da killi toprakta rahatlıkla yetiştirilebilir. Domatesin sevdiği toprak yapısı organik maddelerce zengin olandır.
Bunun yanı sıra iyi drenajlı ve derin yapılı topraklarda taban suyu sorunu olmaması halinde ve su tutma kapasitesi de yüksekse verimli bir domates yetiştiriciliği yapılabilir. Domates tuzluluğa da dayanıklı bir sebzedir. Şimdi, domates ekimi sürecine ilişkin merak konusu hususlara mercek tutacağız. İlgili ziyaretçilerimizin dikkatle incelemesini tavsiye etmekteyiz.
Domates Ekimi
Domates ekimi yapılırken toprağın yeterli süre dinlenmiş olmasına dikkat edilir. Sürekli ekilen topraklarda verimde azalma olur. Toprağın ara verilmeden ekilmesi belirli bir derinliğe kadar besin maddelerini tüketmektedir. Toprak sürekli ekildiğinde verim artışı sağlanabilmesi için gübreleme yapılır. Gübreleme sırasında ise toprakta oluşan tuzluluk miktarı artabilir.
Doğada denge bozulmasına yol açan bu durumun önüne geçilebilmesi için toprağın belirli bir süre ekim yapılmadan dinlenmeye ihtiyacı olur. Domatesin derin köklere sahip bir bitki olması nedeni ile yüzeysel köklü bitkiler ekildikten sonra ekilmesi uygun olur. Gelişme dönemi yavaş olan domatesin hızlı gelişen bitkilerin ardından yetiştirilmesi de daha uygundur.
Domates Dikim Öncesi
Domates dikim öncesi bazı hazırlıklar yapılması gerekir. Öncelikle bu süreçte toprağın hazırlanma aşaması tamamlanır. Toprak hazırlanırken toprağın analiz edilmesi ihtiyaç duyulacak takviyelerin seçilmesini kolaylaştırır. Toprakta eksik olan besin elementleri sağlandıktan sonra sulama işlemi yapılarak toprağın ekime hazır hale gelmesi gerçekleşir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra da ekim işlemine geçilebilir.
Domates Dikim Aşaması
Domates dikim aşaması sırasında fidelerin nasıl ekileceği önemlidir. Fideler dikilirken belirli bir sıra mesafesi olmasına dikkat edilir. Sırık domatesi ya da yer domatesi ekilirken cinsin özelliklerine uygun bir sıra mesafesi ayarlanır. Fidenin büyüme ve yayılma kabiliyeti dikkate alınarak bu aralıklar tespit edilir. Ayrıca toprağın şartları ve yapılacak bakım işlemleri de bu çalışma sırasında dikkate alınmalıdır.
Fide dikimi yapılırken hava şartlarına dikkat edilmesi gerekir. Donlar geçmeden fide dikimi yapılmamalıdır. Toprakta gerekli çalışmaların yapılmış olması ve toprağın tava gelmesi dikimden önce gerçekleşmelidir. Bu sayede kaliteli ve verimli ürün hasadı için uygun ortam sağlanmış olur. Günün sıcak saatleri dikim için uygun olmaz.
Bu nedenle de sabah erken saatler ya da akşam serininde fide dikimi yapılmalıdır. Ayrıca fidelerin ilk yapraklarının toprak üzerinde kalmış olmasına da dikkat edilmelidir. Domates fideleri dikildikten sonra can suyu verilmesi ihmal edilmemelidir. Sulama domates yetiştiriciliğinde önemsenmesi gereken bir konudur. Bitkinin ihtiyacı olan su miktarı dengeli ve düzenli bir şekilde ayarlanmalıdır.
Bitkinin gelişim aşamaları izlendiğinde sulamanın nasıl yapılması gerektiği de daha iyi anlaşılır. Bitki çiçeklenme, meyve tutumu ve meyve geliştirme dönemlerinde her zamankinden daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bu sebeple sulamaya hassasiyet gösterilir. Domates üreticileri kışın dikimden sonra 4-5 gün aralığında sulama yaparken yazın bu zaman aralığını 2 güne düşürmektedir.
Ekim işleminden sonra fidelerin desteğe ihtiyacı olabilir. Desteklenen fideler dik durur. Bunun yanında bitkinin ışık gören yüzeyi artar. Ürün kalitesi ve veriminde artış yakalanır. Aynı zamanda bakım ve hasadı kolaylaştıran fide desteği bitki ömrünü uzatırken erkencilik sağlar. Domates fideleri dikimi gerçekleştirildikten sonra ekilen ürüne göre fide desteğinin de sağlanmış olmasına dikkat edilmelidir.
Edafik.com domates yetiştiriciliğini en iyi koşullarda sağlar. Tüketicileri kaliteli ürünlerle buluşturma amacı ile hizmet veren firma insan sağlığına da ayrıca hassasiyet gösterir. Domatesin tercih edilen bir sebze olması dünya genelinde bu ürünü değerli hale getirir. Kaliteli ürünler tercih edileceği zaman edafik.com en doğru üretici firma olarak hizmet vermektedir.