Çilek Nasıl Yetiştirilir?

12-08-2023 20:24
Çilek Nasıl Yetiştirilir?

Dünya genelinde en fazla yetiştirilen meyvelerden biri çilektir. Çilek yetiştiriciliği çok geniş ekolojik koşullarda yapılabilir. Geleneksel yöntemlerin kullanıldığı çilek yetiştiriciliğinde toprakta yetişen meyvenin hastalık ve zararlılara karşı korunması gerekir.

Çilek yetiştiriciliğinde verimin iyi olması için toprağın solarizasyon ve kimyasallarla dezenfekte edilmesi gerekir. Bu yöntem masraflı olmasının yanı sıra toprakta ve çevrede zararlı etkilere de yol açabilmektedir. Bu sebeplerle de çilek üreticileri zaman zaman alternatif yolları dener.

Çilek yetiştiriciliğinden istenilen verimin alınabilmesi doğru çilek türünün seçilmesi ile mümkündür. Toprak koşullarının uygun hale getirilmesi, uygun sulama yöntemleri, hastalık ve zararlılara karşı koruma, ekim sonrası bakımların zamanında yapılması yetiştiriciliğin püf noktaları arasında yer alır.

Çilek Yetiştiriciliği

Günümüzde çilek yetiştiriciliği çeşitli biçimlerde yapılabilmektedir. Toprakta yetişen bu meyve için alternatif tarım yollarından biri de topraksız tarımdır. Bitkinin yaşaması için gerekli olan besin ve su elementlerinin yeterli miktarlarda kök ortamına verilmesi esasına göre yapılan topraksız tarım, çilek yetiştiriciliğinde kullanılabilmektedir.

Bununla birlikte çilek yetiştiriciliği dünya genelinde açıkta konvansiyonel metotlarla yapılır. Son yıllarda tüketicilerin bilinçlenmesi sebebi ile organik çileğe olan ilgide artış yaşandığı görülür.

Tarım, insanın dünya üzerinde binlerce yıldır yaptığı bir çalışmadır. Tarım uygulamalarında gelişim ve değişimler yapılan araştırmalara bağlı olarak sürekli ileriye doğru gitmektedir. Dünyada yaşanan hızlı nüfus artışı verimde artışı da gerekli kıldığından meyve ya da sebze yetiştiriciliğinde yeni metotların kullanılması da zorunlu hale gelmektedir.

Konvansiyonel tarıma ek olarak ekolojik tarım çalışmaları da dünyada birçok ülkenin uyguladığı yöntemler arasında yer alır. Alternatif tarım sistemi olması ekolojik tarımı gittikçe önemli bir hale getirmektedir.

Çilek Yetiştiriciliğinin Önemi

Çilek sağlıklı ve lezzetli meyveler arasında yer alır. Çilek yetiştiriciliğinde uygulanan ıslah çalışmaları bu lezzetli meyvenin çeşitli bölge koşullarına uyum sağlamasını kolaylaştırmaktadır. 

Ekolojik tarım, geleneksel yöntemlerin kullanıldığı çalışmalarla kıyaslandığında daha masraflı ve zahmetlidir. Bununla birlikte sağlıklı üretime imkân tanıması da bir diğer önemli özelliğidir. Çilek yetiştiriciliği yapılırken ekolojik yöntemlerin tercih edilmesi maliyetleri artırır. 

Ekolojik yöntemlerin gittikçe daha fazla tercih edilir olması çileğin pazar payında artışa yol açan önemli bir unsurdur. İnsan sağlığına katkıları olan çilek, beslenme gereksinimleri için de tercih edilen leziz bir meyvedir. 

Çilek sağlıklı ve lezzetli meyveler arasındadır. İnsan beslenmesi ve sağlığının korunması için bu meyveye ihtiyaç duyulur. İçeriğinde yer alan birçok yararlı madde nedeni ile önemli meyvelerden biri olan çilek çeşitli biçimlerde tüketilebilir. Edafik.com çileğin sağlıklı olarak tüketicilerin sofralarında yer alması için hizmet üreten güvenilir bir firmadır.

Çilek Nasıl Yetiştirilir?

Çilek taze olarak tüketilebileceği gibi dondurularak da uzun bir süre muhafaza edilebilir. Bu meyve aynı zamanda sanayide de kullanıma uygun meyve türleri arasında yer alır. Özellikle ilkbahar aylarında diğer meyve türlerinin olgunlaşmadığı dönemde pazarda yüksek fiyata alıcı bulabilen bir meyve türüdür.

Türkiye’de çilek yetiştiriciliği açıkta yapılırken erkencilik sağlanmak istendiğinde çeşitli yöntemler uygulanabilmektedir. Açıkta yetiştirilen çileğin Akdeniz iklim şartlarında dahi en erken hasadı mart ayında başlar.

Erken üretim elde edebilmek için seralardan yararlanılabilir. Seraların yatırım masraflarının yüksek olması üreticiler açısından değerlendirilmesi gereken bir problemdir. Topraktan istenen verimin alınabilmesi için toprağın dezenfektesi çilek yetiştiriciliğinde dikkate alınır.

Toprakta kireç oranının yüksek olması çileğin yetişme koşullarını zorlaştırır. Dikim işlemlerinin yapıldığı dönemler ilkbahar, kış, yaz ve sonbahar olmak üzere ayarlanır. Çilek serin ve nemli havalarda ekilir.

Ekim işlemleri yapılırken yaprakların toprağın üzerinde olmasına dikkat edilir. Ekim için fidenin 6-7 cm kadar köküyle yapılması uygundur. Bu meyve kumlu, hafif ve tınlı topraklarda daha rahat yetişmektedir.

Çileğin bir diğer özelliği de -10 derecelere kadar dayanımının olmasıdır. Ekimden sonra bakım işlemlerinin de düzenli olarak yapılması gerekir. Modern çilek yetiştiriciliği metotları arasında topraksız tarım da yer alır. Bu yönetimin de maliyeti yüksektir fakat yetişen çilek kalitesi nedeni ile dünya genelinde daha sık tercih edilmeye başlanmıştır.

Çilek Yetiştirme Yöntemleri

Çilek yetiştirme yöntemleri kullanılarak lezzetli ve verimli sonuçlar alınabilir. Çilek çeşitli biçimlerde yetiştirilebilen bir meyvedir. Toprakta geleneksel yöntemlerin yanı sıra topraksız tarımla da çilek yetiştirilebilir. Ekolojik yöntem ya da serada yetiştiricilik de diğer alternatifler arasındadır. 

  • Tarlada çilek yetiştiriciliği,

  • Ekolojik tarım,

  • Topraksız tarım,

  • Serada çilek yetiştiriciliği.

Çilek Hangi Mevsimde Yetiştirilmelidir?

Çilek mevsimi ilkbahar olarak bilinmektedir. Çileğin yetişmesi genellikle mart, nisan ve mayıs aylarında tamamlanmış olur. Bu lezzetli meyve haziran ayı sonlarına kadar pazar tezgahlarında bulunabilmektedir. 

Çilek fideleri şubat ayında toprağa ekilir. Toprağın yabani otlardan temizlenmiş olması, sürülüp havalandırılması da ekim öncesinde yapılmış olmalıdır. Fidenin köklerine zarar verilmeden toprağa ekiminin yapılması gerekir. 

Çilek Yetiştiriciliği ve Bakımı

Çilek yetiştiriciliğinde bakım aşaması da oldukça önemlidir. Kaliteli mahsul elde edilmek istendiğinde ekim işleminin ardından düzenli bakımların yapılması ihmal edilmemelidir. Bu süreçte ise ekim öncesinde toprağa yapılacak işlemlerin unutulmaması gerekir. 

Toprağın yabani otlardan arındırılmış olması, havalandırılıp düzlenmesi ile ekim işlemleri vaktinde yapılmalıdır. Köklerin zarar görmemesi, fidedeki yaprakların da toprağın üzerinde olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Yabani otlar temizlendikten ve ekim gerçekleştirildikten sonra da toprakta yabani ot bitmesi istenmez. Sulama işlemleri de özenle yapılmalıdır. Aşırı sulama meyveye zarar verir. Mantar ve sarılık gibi hastalıklar aşırı sulamaya bağlı olarak ortaya çıkar.

  • Sulamada sudaki tuz oranına dikkat edilmelidir. Yaz ayında ekilen organik çilek fidelerinin 15 gün süresince günde 3 defa sulanmasına dikkat edilmelidir,

  • Çilek yetiştiriciliğinde en ideal sulama yöntemi damlama sulamadır,

  • Toprağın gübrelenmesi verimde artışa yol açar,

  • Çileğin yetişme sürecinde kollarının temizlenmesi verim artışına yol açan bir uygulamadır,

  • Bitkinin çevresinde hastalık oluşmaması için toprak sterilizasyonu yapılmış olmalıdır,

  • Meyveler çıktıktan sonra mantar ilaçları düzenli olarak kullanılır,

  • Zararlılara karşı da çileğin korunması gereklidir,

  • Zararlılara karşı çilekte düzenli ilaçlama yapılmalıdır,

  • Güneş gören alanlar verimi artırır,

  • Topraktaki azot oranı meyveden alınacak verim üzerinde doğrudan etkili olur,

  • Fidelerin dikildiği toprağın balık sırtı olması gerekir,

  • Dikim işleminin ardından verilecek can suyu çok önemlidir,

  • Fide dikiminde kök boğazdan işlem yapılmalı, çok derine ya da yüzeye yakın yerlere dikim uygulanmamalıdır.

Çileğin Faydaları

Çileğin faydaları açısından değerli bir meyve olduğu görülmektedir. Bu meyvenin insan sağlığı ve beslenmesi için önemli bir yeri vardır. Kırmızı renkte meyveleri ile çilek bitkisi dünya genelinde yetiştiriciliği yapılan bir meyve türüdür.

Dünyada yetişen çilek türleri 20’den fazladır. Bu meyve genelde taze olarak tüketilir. Reçel, komposto yapımında kullanılan çilek, meyve suyu şeklinde de tüketiciler için tercih edilen bir üründür. Keklerde, tatlılarda kullanılabilen çilek dondurulmuş olarak da muhafaza edilebilmektedir

Edafik.com tüketicilerin sağlıklı ve lezzetli ürünlerle buluşmasını sağlayan bir firma olarak nitelikli hizmetleri ile öne çıkar. Çileğin güvenilir koşullarda tüketicilerle buluşturulması firmanın önemli çalışmaları arasındadır. 

  • Beyin fonksiyonlarının gelişiminde etkili bir meyvedir,

  • Alzheimer hastalığına karşı koruyucu özelliğe sahiptir,

  • Antioksidan bileşenleri nedeni ile bağışıklık sistemini destekler,

  • Kanser hücrelerinin oluşmasını engeller,

  • İçeriğinde yer alan fenol bileşikler nedeni ile kalp krizi riskini azaltır,

  • Göz hastalıklarına karşı da koruyucu etkiye sahiptir,

  • Vücuttan toksin maddelerin atılmasına yardımcıdır,

  • Yaralardaki iltihap oluşumunu engeller.

Şimdi, edafik.com adresini ziyaret edebilir; çevrim içi mağazamızın vitrinlerinde ve online kataloglarında yerini bulan ürünlerimize göz atabilir; fiyat avantajı ve cazip etiketlendirmeyle satışa sunulan ürünleri güvenilir ödeme imkanlarından yararlanarak satın alabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.