Biber Nasıl Yetiştirilir?

06-10-2023 15:05
Biber Nasıl Yetiştirilir?

Nemli toprakları seven biber hem acı hem de tatlı türleri ile birçok mutfağın vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Dünya genelinde sıklıkla tüketilen bu sebze hem vitamin açısından hem de lezzeti yönünden tercih edilmektedir.

Ülkemizdeki tüketim oranı da yüksek olan biber farklı çeşitleri ile sofraları süsler. Biber sıcak ve ılıman özellikler gösteren yerlerde daha kolay yetiştiriciliği yapılan bir sebzedir. Ilık bölgelerde tek yıllık bir bitki özelliğine sahip olan biber sıcak bölgelere geçiş yapıldığında çok yıllık olarak üretilir.

Biber yetiştiriciliğinde iklimsel özelliklerin önemi artar. Bu sebze özellikle 15 derecenin altında ve 32 derecenin üzerinde seyreden hava koşullarında düşük verimle üretilir. Bu nedenle sıcaklık koşullarına dikkat edilmesi gerekir.

Yüksek sıcaklıkların biberin lezzeti üzerinde olumsuz etkisi bulunur. Bu ortamda yetiştirilen biber acımsı bir lezzete sahip olacağından iklim şartları biber yetiştiriciliği yapılacağı zaman dikkate alınmak zorundadır. Ayrıca topraktaki nem oranı da bu sebze için önemlidir. %60-70 nem oranı toprağın yapısında aranan bir özellik olur.

Edafik.com lezzetli ürünleri tüketicilerle buluştururken insan sağlığını hizmetlerinin odağına yerleştirmektedir. Hemen edafik.com adresini ziyaret edebilir; çevrimiçi vitrinlerde yer alan ürünler arasından ihtiyacınız kadar sipariş verebilir; güvenli ve avantajlı ödeme imkanından yararlanarak alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.

Biber Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır, Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Başlangıçta kazık köklü olması ile dikkat çeken biber zamanla köklerin oluşması ile kendisini tamamlar. Narin bir kök yapısına sahip olan biber bitkisi dibe doğru 100 cm kök oluşturabilirken yanlara doğru bu mesafe 60 cm kadar olabilmektedir.

  • Gövde dik olarak büyürken zaman içerisinde de odunsu bir yapıya kavuşur.

  • Biber fidesi yetiştiğinde 200 cm’ye kadar boy atabilir.

  • İlkbahar, sonbahar ve yaz ayları biber tohumu yetiştirmek için uygun zaman aralığıdır.

  • Çimlenme süresi tohumun cinsi, yapısı, toprağın özellikleri ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterebilen biber, 10-20 gün aralığında çimlenebilir.

  • Kasım-aralık ayı biber tohumlarının ekilmesi için uygun zaman aralığı olurken renk ve şekline bağlı olarak da biber türleri değişmektedir.

  • Sivri biber, çarliston biber, domates biberi, dolmalık biber; biber türleri arasında en sık tüketilenler arasında yer alır. Biber fideleri ekileceği zaman ılık yastıklara ekim yapılır.

  • Tohumlar yastıklara sıra sıra yerleştirilir: Tohumlar arasındaki mesafenin 10 cm olması uygun olurken üzerine 1-2 cm toprak konur. Derinliğin 1-3 cm aralığında olması uygundur.

  • Tohumların üzeri kapandıktan sonra sulama yapılması neticesinde çimlenme sağlanır.

  • Ekim yapılacak alanda ekim öncesi çalışmaların tamamlanmış olması gerekirken toprağın sürülmüş ve gübrelenmiş olması elde edilecek verim üzerinde doğrudan etkili olur.

  • Biber yetiştiriciliği yapılırken en önemli konu topraktaki nemin sabit tutulabilmesidir. Bu sayede verim kalitesi yükseltilebilir.

  • Sulama işlemi için dikimin ardından 10-15 gün geçmesi uygun olmaktadır.

  • İlk meyve çıkana kadar sulamadan kaçınılan biber ekiminde ilk meyvenin ardından birer hafta arayla sulama işlemlerine devam edilir.

İlkbahar ayında ekilmiş biber tohumları için eylül sonu ekim başında sulama sonlandırılır. Suyun kök boğazına yükselmemesi de sulamada dikkat edilmesi gerekenler arasında yer almaktadır. İlkbaharda ekilen biberler için hasat zamanı haziran sonu ve temmuz başı olmaktadır. 10-15 kez hasat yapılabilen bu sebzede hasat için 1 haftalık aralıklar verilmesi yeterli olur.

Edafik.com üzerinden zirai mahsullere erişim sağlayabilir; talebinize göre dilediğiniz üründen dilediğiniz miktarda sipariş verebilirsiniz. Çevrimiçi sipariş vererek cazip fiyatlardan faydalanabilir; hızlı kargo ve güvenli teslimat deneyimi yaşayabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.