Ağustos Ayında Ne Ekilir?
İster hobi ister ticari amaçla olsun, toprakla meşgul olmanın insana iyi geldiği bir gerçektir. Bu yüzden de son yıllarda giderek artan bir hobi bahçeliği trendi göze çarpıyor. Elbette bu alanda yeni olanlar veya bilgisi kısıtlı olanların ise bazı cevaplara ihtiyacı vardır. Yaz mevsiminin son ayı olan Ağustos ayında ne ekilir de bu sorulardan biridir. Bu hususta ilk olarak maddeler halinde yanıt verilip, daha sonra detaylara geçilebilir:
-
Yeşillik grubu
-
Fasulye ve türevleri
-
Karnabahar ve brokoli
-
Domates ve mısır (fide olarak dikilir)
Soğuk Bölgelerde Ağustos Ayında Ne Ekilir?
Sahil şeritlerini bir kenara bırakırsak ülkemizin topraklarının önemli bir bölümü karasal iklim şartlarındadır. Bu nedenle de soğuk bölgelerde Ağustos ayında ne ekilir diye çokça sorular gelir. Burada öncelikli olarak sulama imkanı göz önüne alınmalıdır. Çünkü sayacağımız ürünlerin tamamı sulanmaya ihtiyaç duyar. Özellikle de yağmurun olmadığı veya az olduğu iklimlerde, sulama hayati önemdedir.
Yeşillikler: Bu başlık altında çeşitli ürünler sayılabilir. İlk akla gelenler ise maydanoz, ıspanak, marul ve lahanadır. Bunun yanında aynı kategoride değerlendirilebilecek dereotu, nane, tere gibi sebzelerin tohumu da Ağustos ayında ekilebilir.
Fasülye Türevleri: İlk olarak elbette taze fasulye. Ekimi için en uygun zaman dilim Ağustos 15 dolaylarıdır. Benzer bir ürün olarak börülce gibi çeşitler de yine bu dönemde ekilebilir.
Karnabahargiller: Karnabaharın yanında brokoli de aynı familyadan sayılır. Kimileri yeşillik sınıfında da değerlendirilebilir. Zaten her iki grup da Ağustos ayında ne ekilir sorusunun yanıtları arasında yer alır.
Sıcak Bölgelerde Ağustos Ayında Ne Ekilir?
Bazı sebzeler sulama imkanı olsa dahi soğuk bölgelere karşı dayanıklı değildir. Özellikle İç ve Doğu Anadolu bölgelerindeki gece soğukları, narin sebzelerin kurumasına sebep olabilir. Yukarıda sayılan ve soğuk bölgelere uygun olan tüm sebzeler, sıcak bölgeler için de pek ala uygun birer mahsul niteliğindedir. Peki bunlara ek olarak Ağustos ayında ne ekilir denildiğinde ise şu 2 başlık ön plana çıkar:
-
Domates fidesi
-
Mısır fidesi
Ülkemizin güney ve batı sahilleri bu ürünler için oldukça uygundur. Gece-gündüz sıcaklık farkının yakın olması ve nemli iklim, fidelerin kurumasını engeller. Bu ürünler karasal iklim yaşanan yerlerde Ağustos ayında ekilirse mahsul alınması mümkün olmayabilir. Tabii ki her ne kadar ektiğiniz bölge sıcak olsa da yine de sulama imkanı ön planda olmalıdır. Eğer bahçenin bulunduğu yer mevsim normalleri ortalamasında yağış alıyorsa, ayrıca sulamaya gerek kalmayabilir.
Görüleceği gibi Ağustos ayında ne ekilir sorusu, bahçenin koşullarıyla doğrudan ilgili olarak yanıtlanabilir. Bu koşulları toparlamak gerekirse:
-
Bölgenin iklim şartları
-
Bölgenin yaz sonu aldığı yağış miktarı
-
Yağış harici sulama imkanları
olarak sıralanabilir. Sonbaharın gelişiyle birlikte Ağustos'ta ektiğiniz tohumlar doğal yoldan bol miktarda sulanacaktır. Yağmurlar başlayana kadar ise eldeki imkanlarla sulama yapmanız gerektiğini unutmamak gerekir.