Yonca Ne Zaman Ekilir? Yonca Tohumu Fiyatları

02-05-2024 15:44
Yonca Ne Zaman Ekilir? Yonca Tohumu Fiyatları

Daha çok hayvansal yem olarak kullanılan yonca için en uygun iklim zamanı bahar aylarıdır. Ülkemiz  Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı broşürde bahar aylarının tercihinde önemli bir kritere değinilmiştir. Sıcak iklimlerde sonbahar aylarında ekim yeterli olurken soğuk bölgelerde ise yonca tohumu ekimi için ilkbahar tercih edilmesi gerektiği kaydedilmiştir.

Bahsedilen ekim zamanları ise yılda 1 veya 2 kez ürün alınması üzerine kuruludur. Yonca bitkisi bol sulandığında daha kolay çiçek açar. Yılda 1-2 kez biçilmesi ise doğal sulanma şartlarıyla ilgilidir. Bunun ötesine geçilip iklim koşullarına bağlılıktan çıkıldığında yılda 6 veya 7 kez yonca alınması mümkün hale gelir. Bunun tek şartı ise bol sulama yapmaktır.

Buradan hareketle yonca yetiştiriciliği için iklimden daha çok sulama koşulları ön plana çıkmaktadır. Sulak ve taban arazilerde yonca, çok daha verimli bir ürün niteliğindedir. Kıraç arazilerde ise sulama desteğine ihtiyaç duyulur. Bu amaçla farklı metotlarda elde edilen taşıma su kullanılır. Bu noktadan sonra yonca ne zaman ekilir sorusu önemsiz hale gelir. Yeterli miktarda sulama imkanı varsa yoncanın her mevsim ekilebilmesi ve verimli alınabilmesi mümkündür.

Doğal veya ek sulama kararını ise üretici kendi vermelidir. Belirleyici olan ise beslenecek olan hayvan sayısıdır. Daha çok sayıda hayvana sahip çiftçilerin daha fazla yonca ihtiyacı olacaktır. Bu yüzden de ek sulama tercihi aşıp bir zorunluluk haline gelecektir.

Yonca Yetiştiriciliği Hangi Şartlarda Doğru Yapılabilir?

Birkaç aşama halinde yonca ne zaman ekilir, ne zaman ilaçlanır gibi sorulara doğru yanıtlar bulmak mümkündür.

·        Sulama imkanı varsa bölgeye göre değişmeksizin, yonca her mevsim ekilebilir.

·        Sulama imkanı yok, yağmur suyuyla yetiştirilecekse soğuk yerlerde ilkbahar, ılıman bölgelerde sonbahar aylarında ekilmesi gerekmektedir.

·        Bol su istemesine rağmen yonca; kuru ve kireçli toprağa ekilmelidir. Hatta toprağın drenajı varsa tercih edilmelidir

·        Ekim yapmadan önce fosfor, azot ve potasyum ile gübrelenmelidir

·        Ekimle birlikte her dekar başına 60 kg kadar fosfor gübresi verilmelidir

·        Çiçek açmadan önce mutlaka zirai ilaçlarla [a1] ilaçlanmalıdır

Bu hususlara dikkat edildiğinde verimli yonca ekim sezonları geçirilebilir. Bilindiği gibi yonca hayvanlar için üretilen bir yem bitkisidir. Bu yüzden de çiftçiler için büyük öneme sahiptir. Yine bununla bağlantılı olarak verimli yonca üretimi yapanların hayvan yemine daha az ödeme yapması ve daha sağlıklı besi yapmaları mümkün olur.

Tüm zirai ürünlerde ekim-hasat arası dönemdeki ilaçlara önemlidir. Yem bitkilerinin arasında önemli yere sahip olan yonca için ilaçlamanın önemi çok daha büyüktür. Burada öncelikle yoncanın hayvancılık sektöründe kullanılması öne çıkar. Öyle ki yonca ne zaman ekilir yerine yonca ne kadar ilaçlanmalı sorusu daha büyük öneme sahiptir. Yoncaların verimsiz olması veya yeterli olmaması durumunda çiftçi, hayvan yemine döviz bazlı yüksek meblağlar ödemeye mecbur kalır. Yoncalar ilaçlanmadığında ne yazık ki toplanma zamanı gelmeden böcekler tarafından telef edilir. Öyle ki arazide tek bir yonca kalmayabilir. Bu yüzden de çiçek açmadan hemen önce yonca bahçesinin ilaçlanması oldukça önemlidir.

Yonca Yetiştiriciliği İçin Ne Kadar Tohum Kullanmalıyım?

Daha önce bu işi yapmayanlar yonca ne zaman ekilir, ne kadar tohum gider, ne kadar ilaç kullanılır gibi sorular karşısında çaresiz hissedebilir. Yukarıda yoncanın ekim zamanını, aşağıda ise tohum fiyatlarından söz edildi. Ne kadar tohum ekileceği konusunda da basit bir tablo verilebilir:

·        Kabuklu tohum için: 1 dekara 6-7 kg.

·        Kabuksuz tohum için: 1 dekara 4-5 kg.

Yonca Tohumu Fiyatları

İki farklı çeşidi olmakla birlikte yonca tohum fiyatları 2024 yılı için 120-210 TL/kg aralığında değişkenlik gösterir. Kabuksuz, yani yerli olarak bilinen tohum ilaçsız olarak satılır. Bu yüzden de kilogram fiyatı 120 TL bandındadır. Bu tohumun kullanımına bağlı olarak kullanılacak zirai ilaç maliyeti de artar.

Öte yandan kabuklu olarak tabir edilen yonca tohumu çeşitleri ise kilogramı 200-210 TL bandında satılır. Bu tohumlarda belli miktarda ilaç bulunur. Bunun yanında elbette ekstra olarak ilaçlanması gerekir. Çiftçiler açısından maliyet analizi yapıldığında ise yaklaşık olarak iki farklı tohum aynı maliyete tekabül eder.

Kaliteli yonca tohumları olarak tabir edilen kabuklu tohumlar daha pahalıya alınıp, daha az ilaçlanır. Buna zıt şekilde kabuksuz yerli yonca tohumu da ucuza mal edilip daha fazla ilaçlanır. Bunun neticesinde ise çiftçinin elde edeceği ekonomik kazançta önemli bir farklılık görülmez.

Farklı yonca tohumu markaları arasından türüne göre tercih yapılabilir. İlaç maliyetlerini düşük tutabilen çiftçiler açısından kabuksuz tohumlar son derece avantajlıdır. Zaten bu türde yonca tohumu fiyatları düşüktür, üstüne bir de ilaçtan kâr edilirse çiftçi için maliyet hayli düşecektir. Benzer şekilde ilaca erişimi az veya maliyetli olanlar içinse kaliteli tohumlar, kabuklu olanlardır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.